Antech for livet

Alt om teknologi

Varmepumper og COP-tal

En varmepumpe er en driftsikker og billig måde, at få miljøvenlig varme og brugsvand i din bolig. Hvis du er på udkig efter en erstatning til dit slidte olie- eller gasfyr, så er en varmepumpe et sikkert valg.

En varmepumpe reducerer dit samlede CO2-udslip rigtigt meget – og så har du, med en varmepumpe, chancen for at halvere din varmeregning. En varmepumpe udnytter den varme der findes i luften, og bruger den til at opvarme dit brugsvand eller din bolig. Hvis du er på udkig efter en varmepumpe, der skal kunne levere varmt brugsvand og opvarme din bolig, så skal du kigge efter det man kalder en luft-til-vand varmepumpe.

Hvordan virker en varmepumpe?

En luft-til-vand varmepumpe er designet til at udnytte den varme der findes i luften, og bruge den til at opvarme din bolig og dit brugsvand. Varmepumpen har en ventilator, der trækker udeluften forbi en såkaldt varmeveksler, som indeholder et kølemiddel med et meget lavt kogepunkt.

Når kølemidlet kommer i kontakt med varme fordamper det, og herefter trækkes den ind til varmepumpens indbyggede kompressor. Kompressoren får dampen fra kølemidlet til blive rigtig varm, da trykket inde i kompressoren øges betydeligt – hvilket får den samlede temperatur til at stige.

Efter trykket og temperaturen er blevet hævet, føres den varme damp fra kølemidlet ind til en kondensator. Her afgives varmen til din vandkreds, der er forbundet til din gulvvarme eller radiatorer. Varmen afgives ligeledes til din varmtvandsbeholder, hvorfor du kan tappe varmt vand fra hanen.

Du kan vælge at supplere din varmepumpe med buffertank, der kan opbevare en stor mængde varmt brugsvand. Det kan du få glæde af i perioder, hvor din varmepumpe ikke producerer nok varme til at forsyne din bolig. Med en buffertank kan du gøre dig uafhængig af at skulle investere i supplerende opvarmningsformer i de kolde vinter-måneder.

Varmepumpers SCOP-tal

Når du skal til at investere i en varmepumpe – eller hvis du kigger nærmere på forskellige modeller – så støder du uundgåeligt på det man kalder for varmepumpens SCOP-tal; eller ’coefficient of performance’.

En varmepumpes SCOP værdi siger noget om effektiviteten, og er således en vigtig dimension, når det handler om at vælge den rigtige varmepumpe. Din varmepumpes COP-tal repræsenterer hvor mange kW varme den producerer, for hver kW strøm den får tilført. Det er således altid en god ide, at gå efter det højeste tal.

En varmepumpes effekt udregnes ved at måle pumpens samlede strømforbrug, og derefter måle hvor meget rumvarme den har produceret. Disse to tal divideres, og således har man udregnet pumpens effekt. Det kan sammenlignes med at udregne, hvor langt en bil kører per liter benzin.

Der er dog nogle usikkerheder forbundet med SCOP-tallet, da forskellige fabrikanter bruger forskellige metoder til at udregne det. Det er dog en god rettesnor, og det giver dig en fornuftig måde at sammenligne forskellige pumper på. Forskellige varmepumpers klassificeres ligeledes også efter deres effekt, og den pumpe med den højeste effekt, vil naturligvis også være den dyreste. Læs mere om varmepumper, klik her.

Varmepumper og COP-tal
Rul til toppen