Antech for livet

Alt om teknologi

LED for livet

Alle ved, at LED pærer er energibesparende, og mange mennesker har virkeligt kunnet mærke, at de holder i meget længere tid end fx halogen eller glødetrådspærer. Og det er en fordel. Selvom LED pærer er dyrere, end andre typer pærer, så formindskes både el-regningen og tiden, der bruges på at købe nye pærer. Derfor er LED belysning ved virkeligt at vinde frem i alle boliger. LED belysning kan fås som spots, lamper, pærer eller kæder. Det tænder med det samme, og generelt bliver LED belysning ikke så varmt som halogenpærer.

Ulemper ved LED?

Men der er også nogle ulemper ved LED belysning: Som nævnt, så er det generelt en dyrere belysning, men fordi teknologien stadig er meget ny, så varierer kvaliteten af LED pærer også. Det er ikke alle LED pærer, der holder så længe som lovet. Samtidigt så kan pærerne indeholde stoffer, som ikke er gode for miljøet. Det er derfor vigtigt, at en LED pærerne, som ikke dur længere, bliver genbrugt. Den smides ikke bare væk!

Led belysning er fleksibelt. Det kan designes til formålet, og man kan ændre på farvetemperaturen. Det betyder, at det kan bruges til forskellige formål. Man fx få LED belysning, som er særligt designet til hospitaler, hvor man har brug for en særlig type lys.

Men som sagt, så kan farvetemperaturen ændre sig i LED belysning. Det betyder, at belysningen ændrer sig. Har du fx brug for skarpt blåhvidt lys, så kan det ændre sig med tiden, og du ser ikke det, du skal se. Det er derfor nødvendigt, at du sikrer dig, at LED belysningen kan holde den samme farvetemperatur i hele dens levetid. Her er det, at spørgsmålet om belysningens kvalitet kommer ind. Kan den ikke holde farvetemperaturen, så har du ikke fået et produkt i en kvalitet, som du har brug for.

Flimmer

LED kan lave flimmer. Det gælder især LED med lysdæmpere. Der kan ske det, at lyset tændes og slukkes så hurtigt, at det ikke bliver set. Derfor har man mistanke om, at det kan give hovedpine og manglende koncentrationsevne. Nogle mennesker er mere følsomme end andre, så man skal være opmærksom på denne risiko. Især hvis der skal opsættes LED belysning i forbindelse med energirenovering i skoler eller på hospitaler, bør man overveje og være forsigtig med brug af LED belysning, som laver flimmer.

Selvom der kan være en risiko ved brug af LED belysning, så er teknologien godt på vej til, at problemer med flimmer formindskes. Så skal det også nævnes, at LED pærer er blevet markant bedre de senere år.

Nogle mennesker har brug for mere dagslys end andre mennesker. Det er almindeligt kendt, at manglende D-vitamin kan føre til depression. D-vitamin kommer fra dagslyset. Mere præcist, det er solens UV-stråler, som danner D-vitamin. LED belysning har ikke UV-stråler, så hvis du har fået anbefalet at bruge en dagslyslampe, så sørg for, at du ikke bruger en LED pære.

Den lange levetid, som LED belysning har – nemlig mellem 10 og 25 år – har fået mange mennesker til at skifte fra andre pærer, fordi det i det lange løb bliver billigere. Men som almindelig forbruger, så skal du vide, at LED skal kunne komme af med varmen, som dannes, ellers forkortes pærens levetid.

LED for livet
Rul til toppen