Antech for livet

Alt om teknologi

Skarp med vådslibning

Sommerferien er ved at være overstået. Vi kører på sidste uge. Og jeg har slet ikke lyst til at komme tilbage i skole igen. Det har været en god sommerferie. Bare de ville lukke ned igen. Det lader det bare ikke til. Mine forældre og jeg plejer at tage til Sydfrankrig i sommerferien. I to uger. Men i år var vi i sommerhus ovre i Vestjylland. Skal jeg være helt ærlig, så var jeg ikke meget for at skulle tilbringe 2 uger sammen med mine forældre i et lille sommerhus i blæst og regn. Det er jo ikke det samme, som kunne komme ud at bade i Middelhavet hver dag.

Det fungerer

Men det viste sig faktisk, at man godt kan bade ved vestkysten. Bare man er forberedt på, at der er bølger, og at vandet er koldt. Vi kom da til stranden 2 gange. Men ellers, så brugte vi de fleste dage på at køre rundt og se forskellige seværdigheder. Fx en bunkers fra 2. verdenskrig. Jeg kan ikke lige huske, hvor det var. Men det var faktisk spændende og temmelig uhyggeligt at se sådan en bunkers. Vi besøgte også et ’levende’ museum, hvor man kunne se, hvordan de små samfund fungerede for mange år siden. Der var fx nogle, der sad og spandt uld til garn. Der var også en skærslipper, der viste, hvordan man sleb knivene i gamle dage.

Vådslibere er de bedste

Det har intet at gøre med de vådslibere, som min far har ude på sit eget værksted. Det var sådan noget med et jernhjul og et stykke læder. Jeg vidste ikke, at skærslippere var omrejsende, men det sagde de, at de var. De ligesom hutlede sig til et måltid og et sted at overnatte. Ofte i en stald eller en lade. Og så var de videre på vejen næste dag. I dag køber man jo bare grejet hos for eksempel https://www.dorchdanola.dk/

Det var faktisk ret spændende at se udviklingen fra dengang og op til i dag. Jeg har aldrig været interesseret i historie, men det der museum var faktisk inspirerende. Sjovt at tænke på, at folk ventede på, at skærslipperen kom forbi, når deres knive, leer og sakse var blevet sløve. I dag, så har alle – eller de fleste – jo en vådsliber, så de selv lige kan fikse en sløv køkkenkniv.Og det er jo egentlig ret billigt nu om dage.

Sønderjylland selvfølgelig

Selvfølgelig var vi også en tur i Sønderjylland. Det skal man. Det siger min mor. Det er sådan noget med en eller anden stolthed over at være dansk, siger hun. Der var en voldsom krig engang tilbage i 1860’erne, og vi tabte og måtte afgive store stykker land til tyskerne. Egentlig betyder det ikke så meget for mig. Det er jo mere end 150 år siden, men min mor siger, at det betyder meget for folk, der bor hernede. De er danskere – og det var det, som senere hen førte til, at grænsen mellem Danmark og Tyskland blev trukket der, hvor den er nu. Nu, da vi alligevel var i Sønderjylland, var vi da også henne for at se, om der var nogen af de kongelige på Gråsten slot. Vi så ikke nogen.

Skarp med vådslibning
Rul til toppen