Idealvægt hunde

På vores vægttabel med vores idealvægt hos hunde beregner kan du se hvor meget din hund bør veje. I racestandarden angives der kun sjældent en vægt, og gennemsnitsvægten er da beregnet i samarbejde med opdrættere. Din hund er let overvægtig, hvis den vejer 15% mere end gennemsnitsvægten for racen. Din hund er stærkt overvægtig, hvis den vejer over 20% mere end gennemsnitsvægten for racen. Husk, at hanhunde vejer mere end hunhunde.

Det er vigtigt at kigge på hunden, da der vil altid være individuel forskel mellem hunde. Hvis du har mistanke om, at din hund er for slank eller for overvægtig, bør du med flad hånd mærke på hundens ribben. Hvis din hund er overvægtig, vil du kun svært kunne føle dens ribben, hvis din hund er for slank, vil du meget tydeligt kunne mærke dens ribben. Din hund vil have en normalvægt, hvis du kan føle ribbenene ved forsigtig berøring af brystkassen.

Det er vigtigt, at din hund ikke bliver for fed. Der kan være flere årsager til at din hund vejer for meget. Overvægt er en følge af at hunden har indtaget mere energi end den kan nå at forbrænde. Dette skyldes ofte, at hunden får for mange godbidder, er neutraliseret eller har et lavt aktivitetsniveau. Hvalpe, unghunde og aktive brugshunde har brug for mere energi end en gennemsnitlig hund. Gamle eller neutraliserede hunde har brug for mindre energi. Nogle hunderacer har større risiko for overvægt, f.eks Labrador retriever. Hvis du har en labrador retriever, bør du være særlig påpasselig, idet denne hunderace ofte vil er ret madglad.

Overvægt er et almindeligt problem i vores velfærdssamfund. Hvis din hund vejer for meget, vil den have en større risiko for at få sygdomme, der er betinget af overvægt. De mange kilo vil belaste hundens led, sener, muskler og hjerte. Overvægt kan være direkte eller indirekte årsag til sukkersyge, ledproblemer, dårlige nyrer og hjerte. Dyrlægen kan behandle, men ikke helbrede sådanne sygdomme, og det er derfor vigtigt at forebygge sådanne sygdomme ved at holde din hund sund og slank.

Bogmærk Permalink.