Hummel eller Nike?

Når jeg to gange om ugen kører min søn, Frederik, til fodboldtræning i den lokale klub, tænker jeg tit tilbage på min egen barndom og de materielle vilkår, vi havde. Der er så sandelig sket en udvikling, der er til at tage og føle på.

Jeg kan huske, hvordan vi som knægte trænede i vores mest slidte T-shirts og et par shorts, der også havde kendt bedre dage. Det var selvfølgelig mødrene, der beordrede, at det skulle være noget tøj, der alligevel var modent til at blive kasseret, vi skulle bruge til fodbold, for ofte kunne en trøje jo blive revet i stykker eller blive så misfarvet af græs, at det var umuligt at få den ren igen. Så det skulle selvfølgelig ikke være de nye shorts eller T-shirts, der skulle bruges til den slags.

Men sådan er det langtfra i dag. Når jeg følger Frederik ind i omklædningsrummet, kan jeg i drengenes tasker konstatere, at det er mærkevarer til forholdsvis høje priser, de alle sammen har pakket i taskerne. Og det samme gælder jo for Frederik, så jeg ved godt, hvad det koster på familiens budget at have en fodboldtosset dreng, der skal til træning to gange om ugen.

Selv om knægtene kun er i 10-11 års alderen, er de allerede påvirket af moden – eller måske rettere af hinanden. Det er tydeligt, at deres træningstøj helst skal være fra Hummel, for det er et mærke, som de alle sammen kender, fordi Hummels logo med rækken af vinkler på for eksempel ærmerne er let genkendeligt fra tv-skærmen. Og når idolerne spiller i den slags tøj, ja så trækker det selvfølgelig i drengene.

Det er først for nylig, at drengene på det hold, Frederik spiller på, er begyndt at bruge rigtige fodboldstøvler til træning. Tidligere måtte de kun spille i sportssko, fordi klubben frygtede for mange skader fra fodboldstøvlernes knopper, hvis de helt unge spillede i fodboldstøvler.

Men nu har de nået en alder, hvor man åbenbart mener, at de kan styre deres bevægelser bedre, så nu er det ikke bare tilladt men påbudt, at der skal trænes i fodboldstøvler, så træningen bliver så realistisk som muligt.

Jeg ved nu ikke helt, om det er den rigtige måde til at undgå skader at påbyde de yngste drenge at spille i sportssko uden knopper. Sagen er jo, at uden knopper under sålerne, glider man lettere, og det kan selvfølgelig også give skader, men af en anden art end dem, man pådrager sig, hvis en modspillers knopper rammer en på skinnebenet.

Men pudsigt nok er der i dag lige så mange sportssko at se i omklædningsrummet som tidligere, for drenge i den alder bevæger sig kun rundt i sportssko. Selv om det om sommeren måske er meget varmt, kan sådan nogle knægte aldrig finde på at gå i sandaler, for det er åbenbart ikke in at bruge den slags.

Det er tydeligt, at skoene i omklædningsrummet bestemt ikke er billige gummisko, som vi kaldte dem, da jeg var dreng. Nej, det er dyre sportssko, og for tiden er det åbenbart Nike sko, der er mest populære.

Bogmærk Permalink.