Ole Opfinder

Vi kalder ham tit for Ole Opfinder, selv om min kones fætter rettelig hedder Verner. Men der er faktisk god grund til det, for han er en meget opfindsom mand, der holder meget af selv at konstruere forskellige indretninger.

Da vi besøgte ham og hans kone sidste weekend, kravlede han rundt op på taget af deres hus og var ved at montere et eller andet. Han afbrød sit arbejde, da vi kom, og kravlede ned ad stigen for at hilse på. Jeg spurgte selvfølgelig, hvad det var, han havde gang i oppe på taget, men han svarede bare, at det var en temmelig kompliceret konstruktion, så den ville han hellere fortælle om over en kop kaffe.

Det viste sig, at han var ved at bygge sit helt hjemmekonstruerede solvarmeanlæg. Og, understregede han, det er altså et varmeanlæg og ikke solceller, der skal produceres elektrisk strøm. Min ide er at lade vand strømme igennem en lang slange på taget, så vandet bliver varmet op af solen. Derefter skal det blande sig med vandet i vores centralvarmeanlæg, så vi sparer på olien.

For nylig havde han valgt at sløjfe den radiator, der var i deres badeværelse for i stedet at lave gulvvarme i rummet. Det var i den forbindelse, at han var kommet til at tænke på, at han kunne udnytte solens varme og spare på den dyre fyringsolie.

OK, svarede jeg, men når man gerne vil have varme i gulvet i sit badeværelse, er behovet selvfølgelig størst om vinteren, men det er jo også den årstid, hvor man kan hente mindst varme fra solen, indvendte jeg.

Jamen, jeg har det nu sådan, at jeg også gerne vil have et lunt gulv om sommeren, når jeg vader rundt derude i bare fødder, sagde Verner, der så også belærte mig om, at solen faktisk varmer mere om vinteren, end man umiddelbart skulle tro.

Jeg må indrømme, at jeg tager hatten af for Verners iver og opfindsomhed, og som i alle de øvrige ting, han har konstrueret, udfører han alt arbejdet selv. Selv om han ikke er uddannet håndværker, kan han klare langt de fleste opgaver selv, og hvis han endelig skal søge hjælp til et eller andet, så spørger han andre til råds, hvorefter han selv udfører arbejdet.

Verner fortalte, at han altid køber de nødvendige dele til konstruktionerne i forskellige net butikker. I tilfældet med det nye solvarmeanlæg havde han købt alle de nødvendige slanger, rør og fittings i en net butik, hvor han flere gange før har købt billig VVS.

Det var temmelig interessant at høre ham fortælle om den specielle slange, han på det tidspunkt var ved at montere på taget. Den er specielt velegnet til at udnytte solens stråler og sende varmen fra dem ind i det vand, der cirkulerer i slangen, som i hans tilfælde har en samlet længde på godt 300 meter. Slangen bliver lagt i tætte slyngninger, så han kan få plads til hele slangen på den sydvendte side af taget.

Det bliver spændende at se, hvor meget fyringsolie, Verner får sparet.

Bogmærk Permalink.